top of page
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
Gigi (18).JPG

We Love Our Animals and What We Do!

Waarom naar een trimsalon?

​

Voor bijna iedere hond en kat is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Zelfs voor kruisingen en kortharige rassen geldt dat, want ook zij kunnen verschrikkelijk verharen. Wie vindt het nu niet fijn om wat minder haren in huis te vinden? Voor deze honden is er namelijk een speciale anti-verharing behandeling. Maar wat houdt trimmen nu eigenlijk echt in? Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, ontwollen, plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen.

​

Een goede vachtverzorging  is geen luxe, maar zelfs noodzakelijk voor uw geliefde huisdier. De gezondheid van uw huisdier is aan de conditie van de vacht af te zien. Als de vacht van uw huisdier onvoldoende verzorging krijgt, kan het zijn dat uw huisdier erge jeuk en/of veel huidschilfers krijgt, wat weer leidt tot het kapot bijten/krabben van de huid. Als de vacht gaat vervilten kan de huid niet meer ademen. Bij de mens is het zo dat als onze 1/3 van onze huid niet meer kan ademen, wij mensen reddeloos verloren zijn. Voor onze huisdieren is de huid net zo belangrijk!

 

Winter

In de winter kunt u ook uw hond laten trimmen. Eventueel kan de vacht dan wat langer worden gehouden. Bedenk daarbij wel dat honden winter meer last van vocht dan van kou hebben en dat langer haar langer nat blijft als korter haar.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Wat gebeurt er in een trimsalon?

​

Wanneer u uw hond, kat, konijn of cavia naar een trimsalon brengt, staat u hem/haar enkele uren af aan de trimster. Dit is noch voor u noch voor uw huisdier leuk maar u kunt het ook onnodig moeilijk maken. Maak uw wensen vóór het trimbezoek telefonisch kenbaar aan ons zodat u het afscheid kort kunt houden en wij direct aan de slag kunnen. Hoe langer u uw huisdier blijft knuffelen, hoe onzekerder hij/zij wordt. Het moet toch gebeuren en hij/zij is zeker in goede handen bij ons.

 

Uw huisdier wordt op een trimtafel gezet. Dit zal de eerste keer even vreemd zijn maar dat went snel. Het is verstandig om uw huisdier al op jonge leeftijd te laten wennen aan de trimsalon, zo went hij/zij aan de omgeving, de trimster en de behandelingen waardoor uw huisdier de trimbeurten alleen maar als een prettige behandeling gaat ervaren. Het is opvallend hoe rustig de meeste huisdieren zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. Wanneer u uw huisdier regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem/haar dit ontklitten besparen. Daarna wordt uw huisdier afhankelijk van het vachttype getrimd.
 

​

Wat kunt u zelf doen aan vachtverzorging?

​

Het dagelijks goed onderhouden van de vacht is de taak van de eigenaar. Natuurlijk vergt het ene vachttype meer onderhoud als het andere vachttype. U kunt niet vroeg genoeg beginnen om uw huisdier te laten wennen aan het borstelen/kammen van de vacht. In sommige gevallen begint de fokker van uw huisdier hier in het nest al mee! Aan u de taak om de gewenning voort te zetten of anders zo snel mogelijk te beginnen. Zo leert uw huisdier dat het borstelen/kammen een prettige ervaring is en laat zich dan ook gemakkelijk behandelen. Het is zonde als de vachtbehandeling een echte strijd is. Dit is noch voor u, noch voor uw huisdier leuk! Vanaf het moment dat uw huisdier volledig ingeënt is, kan er al een puppy/kitten trim gedaan worden.

​

Uiteraard bent u bij ons ook van harte welkom om advies in te winnen over hoe uw huisdier het beste geborsteld en/of gekamd moet worden. Wij kunnen u dan adviseren welke borstels en kammen het beste zijn voor het vachttype van uw huisdier, en u gelijk laten zien welke borstel/kam technieken u het beste en het makkelijkst toe kunt passen.

​

​

​

​

​

​

​

Hoe vaak moet mijn hond getrimd worden?

​

Hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van de hond. Een hond met een knipvacht heeft een andere verharing als een hond met een plukvacht. Er zijn twee type verharingen:

Blokrui: Alle haren zijn op hetzelfde moment uitgegroeid en laten tegelijkertijd los. Dit  gebeurt meestal in het voor- en in het najaar.

Mozaïekverharing: Deze verharing is vergelijkbaar met die van de mens. én voor één vallen haren uit. Het is voortdurende en onregelmatige verharing het hele jaar door.

Gecombineerde verharing: Combinatie van bovenstaande verharingen. De kortere ondervacht ruit in blokverharing, terwijl de langere dekharen ruien in mozaïekverharing.

​

Ter indicatie:

  • Poedelvachten 4 – 8 maal per jaar (Bij knipvachten is het de vrije keuze van de eigenaar, wanneer de hond weer geknipt/geschoren moet worden)

  • Ruwharige vachten 2 – 4 maal per jaar

  • Spanielvachten 4 – 6 maal per jaar

  • Honden met veel onderwol 2-4 maal per jaar

  • Langharige honden: 4-8 maal per jaar

  • Gecastreerde /gesteriliseerde vachten zijn vaak anders als hoe de vacht voor de castratie was. Deze vachten vergen veel meer onderhoud, waardoor ze dus ook vaker de trimsalon moeten bezoeken

  • Langharige honden waarvan de vacht lang moet blijven, hebben meer onderhoud nodig als kortere modellen, ook deze honden zullen dus vaker de salon bezoeken.

  • Is er sprake van vachtproblemen en/of gezondheidsproblemen? Dan kan het ook zijn dat uw hond er baat bij heeft om vaker de trimsalon te bezoeken

  • ​

Om de vacht van de hond te verzorgen en in model te brengen, gaan dus heel wat uren in zitten van een trimster.

​

Hoe vaak moet mijn kat getrimd worden?

 

Hoe vaak uw kat een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van de kat.
 

Ter indicatie:

  • Kortharen 1 – 2 maal per jaar

  • Halflange vachten 2 – 4 maal per jaar

  • Langharige vachten 2 – 12 maal per jaar

Als u bedenkt hoeveel uren er aan uw kat wordt gewerkt, zal de prijs van het trimmen niet tegenvallen!

​

​

​

Behandelingen

​

Plukken

Plukken is het verwijderen van de bovenste dode haarlaag, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Een ruwharige hond heeft namelijk een dubbele vacht waarvan de bovenlaag niet vanzelf uitvalt. Wanneer deze haarlaag niet geplukt wordt is de kans op huidaandoeningen en/of irritaties groter.  Als de vacht plukrijp is, verwijderen trimmers deze haren met de hand en/of een trimmes. Het kan zijn dat de vacht nog niet plukrijp is, de vacht laat dan niet makkelijk los en ook is aan de hond te merken dat het plukken niet prettig is. In dat geval is het aan te raden om wat langer te wachten, tot de vacht wel goed te plukken is, of als dit een aanhoudend probleem is kan er in overleg met de eigenaar besloten worden om deze honden voortaan te knippen. Oudere honden of gecastreerde honden krijgen vaak een wat zachtere vacht, ook hier kan dan geadviseerd worden om over te gaan op het knippen/scheren van de vacht. Bouviers, Schnauzers, de meeste Terriër rassen en alle overige ruwharige honden zijn plukhonden. Spaniels, Setters en ook Retrievers hebben deels een plukvacht en worden verder uitgedund en gemodelleerd met een speciale schaar.

​

Strippen

Bij het strippen van de vacht wordt niet de volledige boven vacht er uit geplukt. Bij het strippen wordt de helft van de vacht geplukt, zodat de hond niet volledig in zijn onderwol komt te staan, maar ook nog deels in de boven vacht. Bij deze techniek moet de hond wel vaker naar de trimsalon toe komen.

​

​

Scheren / knippen

Poedels, Shih-Tzu's, Lhasa- Apso's, Maltesers, Yorkshire Terriër, Boomers en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model. De vacht wordt dan ingekort en in het model passend bij het ras geschoren en/of geknipt. Bij het scheren zijn er verschillende maten scheerkoppen, waarmee de gewenste lengte bepaald kan worden.

Door de vacht van uw hond op het juiste moment te laten trimmen, voorkomt u een hoop narigheid, waaronder huidklachten, zoals jeuk of vervilten van de vacht met vaak een dierenartsbezoek tot gevolg.

​

 

​

​

​

​

 

 

 

 

Effileren

Effileren is het uitdunnen en eventueel inkorten van de vacht met een speciaal getande schaar. Dit kan met een aan éénzijds getande schaar, of een dubbelgetande schaar. Het effileren gebeurt met de haargroei mee, hierdoor ontstaat een natuurlijk effect.

​

Anti-verharing behandeling

De beste periode om deze behandeling toe te passen is als de hond op de top van zijn verharing zit (erg veel haren verliest). Hierbij wordt de hond bij of door zijn verharing geholpen. Niet alleen de eigenaren hebben hier veel baat bij, maar zeker de hond ook. Alle jeukende dode losse haren worden verwijderd. Hierdoor zal de hond ook sneller door zijn verharingsperiode gaan. Door een speciale behandeling in bad wordt daar al het grootste gedeelte van het loszittende haar verwijderd. Vervolgens wordt het met behulp van de waterblazer los en uit de vacht geblazen. Hierna wordt de resterende loszittende haren er met een speciale kam uitgehaald.

​

Borstelen / kammen / ontwollen

​

Eerst wordt uw huisdier geborsteld, nadat uw huisdier grondig geborsteld is wordt uw huisdier hierna volledig gecontroleerd met een kam om er zeker van te zijn dat alle klitten en dode haren verwijderd zijn. Vooral achter de oren, in de oksels en liezen en op de borst en de buik ontstaan vaak klitten. Op deze manier wordt al het dode haar verwijderd en blijft er een fraaie glanzende vacht over. Door te borstelen wordt namelijk talg over de vacht verspreid (wat de glans veroorzaakt), en daarnaast is het erg goed voor de doorbloeding van de huid. Sommige honden hebben een  dikke stugge wollige ondervacht. Deze onderwol wordt er met een speciale kam uitgehaald om klitten en vervilting te voorkomen.

​

Wassen en föhnen

Alle honden (enkele plukhonden uitgezonderd) worden standaard bij ons gewassen bij een trimbehandeling, tenzij u als eigenaar anders aangeeft. Ook komen kortharige honden voor een wasbeurt, om de losse haren kwijt te raken of omdat ze simpelweg aan een goede wasbeurt toe zijn. Na het bad wordt de hond handdoek droog gemaakt en vervolgens volledig gedroogd met een waterblazer en/of föhn. De waterblazer blaast de vacht goed "open" waardoor loszittend onderwol er uit wordt geblazen en de huid goed zichtbaar komt. Zo worden eventuele huidaandoeningen,  beschadigingen, parasieten, bultjes etc. goed zichtbaar. Mocht er iets opdoen stellen wij u uiteraard op de hoogte en indien nodig zullen wij u dan ook doorverwijzen naar uw dierenarts.

​

Puppytrim

De meeste eigenaren wachten te lang met de eerste trimbeurt van een pup of hond, met vaak als gevolg dat de pup klitten krijgt en geen leuke eerste ervaring heeft met de trimsalon. Het beste is als de pup komt in zijn socialisatie fase: 7 tot 12 weken. Een puppy trim houdt in: de pup loopt en snuffelt even rond in de trimsalon en de pup wordt op de trimtafel geplaatst. Hierbij wordt de pup rustig en spelenderwijs geborsteld en gekamd. De nageltjes worden indien nodig geknipt, de pup kan eventueel ook gewassen worden.
De pup wordt veel beloond, zodat hij/zij een prettige ervaring krijgt met de trimsalon. Voor de pup zal de tweede (volledige) trim behandeling  dus veel beter afgaan omdat hij al bekend is met de salon.

 

Nagels knippen

Standaard kijken wij de nagels van uw huisdier na en indien nodig worden deze geknipt. Het goed bij houden van de nagels is erg belangrijk. Het duimpje aan de binnenkant van de voorpoten (en bij sommige honden de hubertusklauwen aan de binnenkant van de achterpoten) vergen extra aandacht. Deze nagels raken de grond niet, waardoor ze ook niet afslijten. Als deze niet geknipt worden bestaat de kans dat deze nagels helemaal rond groeien, waardoor de nagel opnieuw de poot in kan gaan, en hierdoor een wond ontstaat. Daarnaast zijn goed afgesleten / geknipte nagels van belang voor de stand van de voet.

​

U kunt altijd bij ons terecht voor het knippen van de nagels, ook van uw konijn of cavia. Hier kan gewoon een afspraak voor gemaakt worden.

​

Het gebit

Als uw huisdier beginnend tandsteen of tandplaque heeft, kunnen wij (mits uw huisdier dit toestaat) dit voor u verwijderen. Indien de tandsteen al in vorderende mate aanwezig is, kunt u voor het verwijderen hiervan en het reinigen van het gebit terecht bij uw dierenarts.

​

Oren reinigen

Tijdens de trimbeurt kijken wij de oren van uw hond na. Overtollig haar wordt uit de gehoorgang geplukt om overproductie van oorsmeer en ontstekingen te voorkomen. Indien er overtollig oorsmeer aanwezig is, reinigen wij de oren met een oorcleaner.

​

Anaalklieren

Als uw hond last heeft van zijn anaalklieren verwijzen wij u door naar uw dierenarts. Uit onderzoek is gebleken dat het leegdrukken van de anaalzakjes de productie juist verhoogt in plaats van tegengaat. Uw dierenarts kan een passende behandeling toepassen.

 

Teken verwijderen

Mochten wij tijdens de trimbehandeling een teek ontdekken, dan zullen wij deze uiteraard voor u verwijderen.

​

U kunt ook bij ons terecht voor het enkel verwijderen van een teek. Hier kan gewoon een afspraak voor gemaakt worden.

​

Na het trimmen

Na het trimmen kan het zijn dat uw huisdier zich een beetje ‘vreemd’ gedraagt. Zoals: springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Vergelijk het maar eens met uzelf als u uw eigen haar pas heel kort hebt laten knippen. Dat is wennen. En dat geldt ook voor uw huisdier. Uw huisdier moet wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het ‘gevoel’ dat een nieuwe coupe met zich meebrengt.

​

Nog vragen of wilt u meer informatie?

Neem gerust contact met ons op!

​

​

​

IMG_E4331.JPG
IMG_E8583.JPG
bottom of page